Interessant om als bedrijfsleider uw werkelijke beroepskosten te bewijzen?

Zakenvrouw achter het stuur
15 jun

Forfaitaire beroepskosten

Het is weer de tijd van de persoonlijke aangiftes. Met beroepskosten moet u zeker rekening houden. Deze beroepskosten kunt u aftrekken van de belastbare beroepsinkomsten. U moet wel een keuze maken tussen de forfaitaire beroepskosten en de werkelijk bewezen beroepskosten. Ook als bedrijfsleider staat u voor deze keuze.

Als  bedrijfsleider legt u de meeste professionele kosten ten laste van de vennootschap. Daarom wordt meestal het ‘forfait’ toegepast. Zo wordt automatisch een kostenaftrek berekend volgens bepaalde barema’s die afhangen van de hoogte van het beroepsinkomen. Voor bedrijfsleiders bedraagt deze forfaitaire kostenaftrek 3% op uw brutoloon, na aftrek van de sociale bijdragen en de eventuele VAPZ-premies. Het maximumbedrag is beperkt tot 2.370 euro voor inkomstenjaar 2014 (2.380 euro voor inkomstenjaar 2015).

Werkelijke beroepskosten

Soms kan het toch interessant zijn om de werkelijke beroepskosten te gaan bewijzen. In geval van een aanzienlijke woon-werkverplaatsing kan het bijvoorbeeld interessant zijn om uw werkelijke beroepskosten te bewijzen.  Want per gereden woon-werkkilometer kan u EUR 0,15 als beroepskosten inbrengen.

Praktijkvoorbeeld werkelijke beroepskost

 Uw vennootschap is gevestigd in Antwerpen en u werkt op 30 km van Antwerpen. U werkt 220 dagen per jaar.  Zo legt u 13.200 woon-werkkilometers per jaar af. In dit geval kan u minstens 1.980 euro inbrengen als werkelijke beroepskosten. U kunt de werkelijke beroepskost zelfs toepassen als uw wagen van de vennootschap is. In dit geval kunnen de aftrekbare kosten voor het woon-werkverkeer wel nooit hoger zijn dan het voordeel auto waarop u privé belast wordt.