Profiteert u van de BTW-aftrek voor een ‘lichte vracht’?

bestelwagen
02 feb

Wist u dat het onderscheid tussen een gewone wagen en een lichte vrachtwagen een grote impact kan hebben op de BTW-aftrek voor de wagen in kwestie?

Voor gewone auto’s is de BTW-aftrek altijd beperkt tot het beroepsmatig gebruik en met een absoluut maximum van 50%. Voor een lichte vracht geldt deze 50%-beperking niet en geldt dus principieel alleen de algemene regel: de BTW-aftrek is beperkt tot het beroepsmatig gebruik.

Toch bleek er verwarring te bestaan over de definitie van een lichte vracht. De regering wil nu  een definitie van “lichte vracht” in het BTW-wetboek opnemen. Deze definitie zal overeenstemmen met de definitie die ook voor de directe belastingen wordt gebruikt.

Een “lichte vracht” zal een auto zijn die opgevat en gebouwd is voor het vervoer van zaken en waarvan de maximaal toegelaten massa of MTM de 3500 kg niet overschrijdt. Als het gaat om een voertuig met gesloten laadbak, moet de laadruimte minstens 50% bedragen van de lengte van de wielbasis. Voor voertuigen met een open laadbak is er geen minimumlengte vereist voor de laadruimte.