Fiets naar het werk… en doe uw fiscaal voordeel!

zakenvrouw met fiets
02 jun

Fiscaal gunstregime voor uw bedrijfsfiets

Voor bedrijfsfietsen hanteert de fiscus een gunstregime dat stelt dat de fiets voor uw vennootschap 120% fiscaal aftrekbaar is. Hierbij speelt het geen enkele rol om wat voor type fiets het gaat: een gewone fiets, een koersfiets of een elektrische fiets.

De kosten die u kunt aftrekken in uw vennootschap beperken zich niet tot de aanschaffingsprijs van de fiets zelf. Ook de kosten voor een fietsenstalling bijvoorbeeld of bijkomende kosten zoals het jaarlijks nazicht bij uw fietsenmaker zijn aftrekbaar.

Regelmatig woon-werkverkeer

Voorwaarde voor de fiscale aftrekbaarheid is wel dat u de fiets in kwestie regelmatig gebruikt voor het woon-werkverkeer. Om dit te bewijzen houdt u best een rittenadministratie bij in een excel-sheet. Daarin vermeldt u op welke (zonnige) dagen u uw fiets gebruikt heeft.

Kilometervergoeding voor woon-werkverkeer

U heeft ook recht op een kilometervergoeding voor uw fietsgebruik wat woon-werkverkeer betreft. Deze kilometervergoeding kan zowel aan werknemers als aan bedrijfsleiders toegekend worden voor werkelijk met de fiets gedane verplaatsingen tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling. Deze kilometervergoeding wordt vrijgesteld voor een bedrag van maximum 0,22 euro per kilometer. Deze fietsvergoeding is fiscaal aftrekbaar voor de vennootschap en u wordt daar privé niet op belast.

Geen voordeel alle aard en belastingvrije fietsvergoeding

Op het privégebruik van de fiets wordt u geen voordeel alle aard aangerekend. U mag met uw fiets zoveel privé-verplaatsingen doen als u zelf maar wenst.