Hogere binnenlandse dagvergoedingen

zakenmensen tijdens lunch in restaurant
20 dec

U bent wel eens op verplaatsing voor uw vennootschap binnen België? Dan heeft u recht op een dagvergoeding. Een binnenlandse dagvergoeding is een forfaitaire terugbetaling van kosten die u privé heeft gemaakt voor uw maaltijden en eventueel uw overnachting omdat u voor uw vennootschap op verplaatsing was in België.

Dagvergoeding 100% fiscaal aftrekbaar en privé niet belast

In uw vennootschap mag u deze kosten voor 100% fiscaal aftrekken. En privé wordt u er ook niet op belast. Wel op voorwaarde dat uw dagvergoeding niet hoger is dan hetgeen federale ambtenaren krijgen voor hun binnenlandse dienstreizen.

Dagvergoeding verhoogd

Sinds 1 juli 2016 heeft de fiscus deze dagvergoeding opgetrokken van 19,22 euro naar 19,60 euro voor verplaatsingen van meer dan 8u. Als u ergens overnacht, dan mag u voor de kosten van het avondmaal, het nachtverblijf en het ontbijt een vergoeding doorrekenen van 44,65 euro (voorheen 43,78 euro).

Zorg voor bewijsmateriaal!

Uw binnenlandse dienstverplaatsing moet in principe minimaal 8u bedragen. Bent u tussen de 5 à 8 uur weg van uw bedrijf, dan moet de middag in deze tijdspanne inbegrepen zijn om recht te hebben op de vergoeding van 19,60 euro. Bent u op de middag op kantoor en tussen de 5 à 8 uur weg, dan heeft u maar recht op een dagvergoeding van 3,90 euro (voorheen 3,82 euro).

U kan trouwens geen dagvergoeding opnemen worden voor verplaatsingen naar klanten waar u meer dan 40 dagen per jaar aan het werk bent (dit is de visie van de fiscus).

Krijgt u controle van de fiscus? Zorg er dan voor dat u uw dienstverplaatsingen kan bewijzen, bv. aan de hand van uw agenda, timesheets, mails,…